Pengendalian Kualitas Produk Cacat Spun pile di PT. X dengan Menggunakan Metode Six Sigma

Authors

  • Diva Hazimah Putri Himawan Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Dene Herwanto Universitas Singaperbangsa Karawang

DOI:

https://doi.org/10.37090/indstrk.v8i3.1450

Abstract

Product quality is important in the production process in a company. Product quality control is key in winning the competition in the business world. One company that must always produce good quality products is PT. X. This study aims to determine the sigma level and provide recommendations for improvements to the production process of one of its products, namely spun pile. This research uses the six sigma method with the concept of DMAIC. The calculation of the sigma level gets a result of 4.262. Then from the Pareto chart it is known that the highest type of defect is crack. Furthermore, with a fishbone diagram, improvements are focused on method factors, namely adding SOP in the demoulding process, increasing the demoulding process floor area, and making a wood replacement schedule for stocking in the stockyard.

Keywords: DMAIC, Fishbone Diagram, Quality, Six sigma

References

Ahmad, F. (2019). Six Sigma Dmaic Sebagai Metode Pengendalian Kualitas Produk Kursi Pada Ukm. Jisi Um, 6(1), 7. https://jurnal.umj.ac.id/index.php/jisi/article/view/4061

Amani, A. R., & Wahyudin. (2024). Pengendalian Kualitas Produk Part Grip Model D55L Dengan Pendekatan Six Sigma di PT.Z. Industrika : Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 8(2), 205–217.

Baldah, N. (2020). Analisis Tingkat Kecacatan Dengan Metode Six Sigma Pada Line Tgsw. EKOMABIS: Jurnal Ekonomi Manajemen Bisnis, 1(01), 27–44. https://doi.org/10.37366/ekomabis.v1i01.4

Crosby, P. B. (1979). Quality Is Free. Mc-Graw Hill.

Didiharyono, D., Marsal, M., & Bakhtiar, B. (2018). Analisis Pengendalian Kualitas Produksi Dengan Metode Six-Sigma Pada Industri Air Minum PT Asera Tirta Posidonia, Kota Palopo. Sainsmat : Jurnal Ilmiah Ilmu Pengetahuan Alam, 7(2), 163. https://doi.org/10.35580/sainsmat7273702018

Faturochman, A., Prakoso, I., Sibarani, A. A., & Muhammad, K. (2020). Penerapan Metode Six Sigma dalam Analisis Kualitas Produk (Studi Kasus Perusahaan Pemroduksi Baja Tulang Beton). SPECTA Journal of Technology, 4(2), 45–54. https://doi.org/10.35718/specta.v4i2.189

Gaspersz, V. (2002). Pedoman Implementasi Program Six Sigma Terintegritas dengan ISO, 90001:2000, MBNQA, dan HACCP. PT Gramedia Pustaka Utama.

Gaspersz, V. (2003). Total Quality Management. PT Gramedia Pustaka Utama.

Gaspersz, V. (2007). Lean Six Sigma. PT Gramedia Pustaka Utama.

Harahap, B., Parinduri, L., & Fitria, A. (2018). Analisis Pengendalian Kualitas Dengan Menggunakan Metode Six Sigma (Studi Kasus : PT Growth Sumatra Industry). Buletin Utama Teknik, 13(3), 211–213.

Indriyawati, S., & Adistana, G. A. Y. P. (2018). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Tiang Pancang Menggunakan Metode Six Sigma. Jurnal Teknik Sipil, 1–10.

Kotler, P., & Keller, K. L. (2009). Manajemen Pemasaran. Erlangga.

Lestari, F. A., & Purwatmini, N. (2021). Pengendalian Kualitas Produk Tekstil Menggunakan Metoda DMAIC. Jurnal Ecodemica: Jurnal Ekonomi, Manajemen, Dan Bisnis, 5(1), 79–85. https://doi.org/10.31294/jeco.v5i1.9233

Pratiwi, R., Mustakim, M., & Sucilianti, L. (2021). Pengendalian Kualitas Pada Corrugated Concrete Sheet Pile Dengan Metode Six Sigma. Jurnal Ilmiah Teknik Sipil TRANSUKMA, 3(2), 99–113. https://doi.org/10.36277/transukma.v3i2.76

Rahayu, P., & Bernik, M. (2020). Peningkatan Pengendalian Kualitas Produk Roti dengan Metode Six Sigma Menggunakan New & Old 7 Tools. Jurnal Bisnis & Kewirausahaan, 16(2), 128–136. http://ojs.pnb.ac.id/index.php/JBK

Rimantho, D., & Mariani, D. M. (2017). Penerapan Metode Six Sigma Pada Pengendalian Kualitas Air Baku Pada Produksi Makanan. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 16(1), 1. https://doi.org/10.23917/jiti.v16i1.2283

Sitanggang, M. A., & Sukanta, S. (2023). Analisis Pengendalian Kualitas Presentase Olein RBDPL Utama Pada Proses Fraksinasi Di PT. Y Dengan Metode Statistical Quality Control. Industrika : Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 7(2), 172–181. https://doi.org/10.37090/indstrk.v7i2.935

Suharto, S. (2021). Analisis Kecacatan Kemasan Produk Okky Jelly Drink Perisa BlackCurrant Sebagai Upaya Perbaikan Kualitas Dengan Metode DMAIC Pada PT. Triteguh Manunggal Sejati. Industrika : Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 52–53.

Wijaya, M. A., & Nugraha, A. E. (2024). Volume 8 No . 2 April 2024 Analisis Pengendalian Kualitas dengan Metode Six Sigma Pada Produksi Packaging PT . ABCY P-ISSN : 2776-4745 E-ISSN : 2579-5732. Industrika : Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 8(2).

Wilujeng, F. R., & Wijaya, T. (2019). Penerapan Metode DMAIC untuk Pengendalian Kualitas pada UKM Tempe Semanan Application of the DMAIC Method for Quality Control in Tempe Semanan SMEs. Inovasi Ilmu Pengetahuan, Teknologi Dan Seni Dalam Perencanaan Dan Peran Cangan Lingkungan Terbangun, April, 266–271.

Wulandari, I., & Bernik, M. (2018). Penerapan Metode Pengendalian Kualitas Six Sigma Pada Heyjacker Company. EkBis: Jurnal Ekonomi Dan Bisnis, 1(2), 222. https://doi.org/10.14421/ekbis.2017.1.2.1008

Downloads

Published

2024-07-21