Identifikasi Cacat Cetak Proses Produksi Kemasan Fleksibel Di Unit Printing PT. ACP Dengan Metode Six Sigma DMAIC
DOI:
https://doi.org/10.37090/indstrk.v8i4.1470Abstract
PT. ACP produces a flexible packaging that can be used in everyday life. PT. ACP is a pharmaceutical packaging manufacturer in Indonesia, in addition to being a pharmaceutical packaging manufacturer PT. ACP is also a manufacturer for packaging in various other segments, such as food, comestics, agrochemicals, etc. Research was conducted to identify print defects that occur in the process of making flexible packaging. The analysis in this study uses descriptive quantitative methods and Six Sigma DMAIC. This research uses a number of data from field observations and interviews with company employees, as well as data documentation owned by the company for the past year in 2022. The results of this study, namely after calculating six sigma, the results obtained are that PT. Avesta Continental Pack has a level of 5 sigma or the equivalent of the USA industry, then there are 3 types of defects that often occur, namely dry color, misregister, and color does not meet standards.
Keywords: Defective Products, DMAIC, Flexible Packaging, Quality Control, Six Sigma
References
Ahmad, F. (2019). Six Sigma Dmaic Sebagai Metode Pengendalian Kualitas Produk Kursi Pada Ukm. Jurnal Integrasi Sistem Industri, 6(VOLUME 6 NO 1 FEBRUARI 2019), 11–17. https://jurnal.umj.ac.id/index.php/jisi/article/view/4061
Budianto, Adhi, Y. D., & Yuda, S. M. (2022). Analisa Pengaruh Temperatur Sealing terhadap Kuat Tarik dan Gugus Fungsi pada Material Komposit LDPE-NILON-AL sebagai Fleksibel Packaging. Jurnal Rekayasa Energi Dan Mekanika , 02(01), 54–63.
Dewanto, Y., Galingging, R., & Winandi, F. A. I. (2022). Pengendalian Kualitas Kemasan Fleksibel dalam Meminimalisasi Produk Cacat pada Proses Laminasi Ekstrusi. Jurnal Magenta, 6(2), 992–1013.
Egar Naufal Ari Satya, Wahyudin, Billy Nugraha, R. R. (2021). Perbaikan Kualitas Produk Batu Bata Merah Dengan Metode Six Sigma-Dmaic (Studi Kasus Cv. Ghatan Fatahillah Karawang). Unistek, 8(1), 6–10. https://doi.org/10.33592/unistek.v8i1.1073
Gunawan, C. V., & Tannady, H. (2016). ANALISIS KINERJA PROSES DAN IDENTIFIKASI CACAT DOMINAN PADA PEMBUATAN BAG DENGAN METODE STATISTICAL PROSES CONTROL (Studi Kasus : Pabrik Alat Kesehatan PT.XYZ, Serang, Banten). J@Ti Undip : Jurnal Teknik Industri, 11(1), 9–14. https://doi.org/10.12777/jati.11.1.9-14
Hamali, S., Kurniawan, S., Hidayat, C., Amalia Fitriani, A. N., Osmond, G., & Evanti, N. (2018). A six sigma application for the reduction of floor covering defects. Pertanika Journal of Social Sciences and Humanities, 26(T), 71–88.
Ismarialdi, Bonar Harahap, T. H. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Jerrycan Plastik Dengan Metode FTA Dan FMEA Pada Departement Moulding Di PT. PHPO. Industrika: Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 7(1), 57–66. https://doi.org/10.37090/indstrk.v7i1.897
Jaya, B. A., & Mulyono, M. (2022). Analisa Produk Cacat Menggunakan Metode Six Sigma Pada Perusahaan Garmen. Ultima Management : Jurnal Ilmu Manajemen, 14(1), 143–155. https://doi.org/10.31937/manajemen.v14i1.2590
Jenifer Paulin, Ahmad, A. (2022). PENGENDALIAN KUALITAS PROSES PRINTING KEMASAN POLYCELLONIUM MENGGUNAKAN METODE SIX SIGMA DI PT . ACP PENDAHULUAN PT . ACP merupakan industri yang membuat kemasan khususnya kemasan yang fleksibel . Kemasan fleksibel ini digunakan untuk mengemas dan melindu. Jurnal Mitra Teknik Industri, 1(1), 60–72.
Kusumawati, A., & Fitriyeni, L. (2017). Pengendalian Kualitas Proses Pengemasan Gula Dengan Pendekatan Six Sigma. Jurnal Sistem Dan Manajemen Industri, 1(1), 43. https://doi.org/10.30656/jsmi.v1i1.173
Lestari, F. A., & Purwatmini, N. (2021). Pengendalian Kualitas Produk Tekstil Menggunakan Metoda DMAIC. Jurnal Ecodemica: Jurnal Ekonomi, Manajemen, Dan Bisnis, 5(1), 79–85. https://doi.org/10.31294/jeco.v5i1.9233
Mukhtar, S., & Nurif, M. (2015). Peranan Packaging Dalam Mingkatkan Hasil Produksi Terhadapa Konumen. Jurnal Sosial Humaniora, 8(2), 181. https://doi.org/10.12962/j24433527.v8i2.1251
Rasyida, D. R. ., & Ulkhaq, M. M. (2015). Aplikasi Metode Seven Tools Dan Analisis 5W + 1H Untuk. Industrial Engineering Department, Faculty of Engineering, Diponegoro University, 5(4), 1–9.
Rimantho, D., & Mariani, D. M. (2017). Penerapan Metode Six Sigma Pada Pengendalian Kualitas Air Baku Pada Produksi Makanan. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 16(1), 1. https://doi.org/10.23917/jiti.v16i1.2283
Riyanthi, L. R., Nuridja, M., & Suwena, K. R. (2014). Analisis Pengendalian Produk Cacat Dengan Metode Control Chart Pada Pt. Ital Frans Multindo Food Industries Di Kabupaten Tabanan Tahun 2013. Jakarta: Bumi Aksara, 4(Lcl), 1–11.
Sirine, H., Kurniawati, E. P., Pengajar, S., Ekonomika, F., Bisnis, D., & Salatiga, U. (2017). PENGENDALIAN KUALITAS MENGGUNAKAN METODE SIX SIGMA (Studi Kasus pada PT Diras Concept Sukoharjo). AJIE-Asian Journal of Innovation and Entrepreneurship, 02(03), 2477–3824. http://www.dirasfurniture.com
Syawaludin, M. A., Zaqi, A., & Faritsy, A. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Cap Diameter 40 White Snap On Dengan Seven Tools. Industrika: Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 7(1). https://doi.org/10.37090/indstrk.v7i1.896
Widiati, A. (2020). Peranan Kemasan (Packaging) Dalam Meningkatkan Pemasaran Produk Usaha Mikro Kecil Menengah (Umkm) Di “Mas Pack” Terminal Kemasan Pontianak. JAAKFE UNTAN (Jurnal Audit Dan Akuntansi Fakultas Ekonomi Universitas Tanjungpura), 8(2), 67–76. https://doi.org/10.26418/jaakfe.v8i2.40670
Wijaya, M. A., & Nugraha, A. E. (2024). Analisis Pengendalian Kualitas dengan Metode Six Sigma Pada Produksi Packaging PT . ABC. 8(2).
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.