Perhitungan Harga Pokok Penjualan Kaos Sablon Menggunakan Metode Full Costing Pada IKM Sinovec

Authors

  • Luthfi Aditya Nugraha Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Fransisca Debora Universitas Singaperbangsa Karawang

DOI:

https://doi.org/10.37090/indstrk.v8i4.1519

Abstract

Sinovec SME is a medium-sized enterprise specializing in the production and services of garment convection, with its flagship product being screen-printed shirts. This study focuses on the calculation of the cost of goods sold using the full costing method, which takes into account all production costs, including raw materials, direct labor, and both variable and fixed factory overhead costs. The research combines field studies to gather necessary data and literature reviews to compare with previous research and provide references. Based on the profit and loss statement, it's evident that Sinovec achieved a profit of Rp 1,351,500 from selling 300 shirts in one month. With the cost of goods sold per shirt and an 18% profit margin from a selling price of Rp 70,000, Sinovec managed to attain significant profits. This demonstrates efficiency in cost management and appropriate pricing strategies. Consequently, Sinovec is able to maintain a healthy profit margin in its business. Accurate calculations and suitable pricing strategies are key to Sinovec's success in optimizing profitability in the competitive garment convection market.

Keywords: Cost Production, Full Costing, Screen Printing

References

Abednego Priyatama, Jessica Barus, Selena Suci Wulan Syara, & Wahyu Widjayanti. (2022). Analisis Penentuan Harga Jual Soto Mie Bogor Dengan Menggunakan Metode Cost Plus Pricing Melalui Pendekatan Full Costing Pada Ud. Soto Mie Bogor Kang Oding. Jurnal Ekonomi Dan Manajemen, 1(2), 102–111. https://doi.org/10.56127/jekma.v1i2.234

Dhelniati, F., Afla, M., Nurjannah, N., & Suriyanti, L. H. (2019). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Dengan Menerapkan Metode Full Costing Psda Ukm Pembuatan Tahu. Research In Accounting Journal, 2(5), 621–626. http://journal.yrpipku.com/index.php/raj%7C

Fahriani, D., Rohmah, F. Y., & Hariyanto, W. E. (2023). ANALISIS HARGA POKOK PRODUK METODE FULL COSTING DANPENENTUANHARGAJUALUDANGVANAME METODECOSTPLUSPRICING. Jurnal Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntasi, 2(4), 693–702.

Febriyanti, L., & Rachmawati, T. (2023). Analisis Perbandingan Harga Pokok Produksi dengan Metode Full Costing dan Variable Costing sebagai Penentuan Harga Jual Pada PT. Lusuka Kreatif Indonesia. Jurnal Riset Ilmu Akuntansi, 2(1), 252–264.

Kumbara, V. B., Bayu Putra, R., & Fitri, H. (2022). Penerapan Metode Full Costing Pada Perhitungan Harga Pokok Produksi Sebagai Penentuan Harga Jual Pada Umkm Home Industry Tahu. Jurnal Pengabdian Masyarakat Nusantara (JPMN), 2(2), 1–7. https://doi.org/10.35870/jpmn.v2i2.563

Lestari, W., & Dhyka, D. (2017). Akuntansi Biaya dalam Perspektif Manajerial. PT Raja Grafindo Persada.

Maharani, E. R., & Riyanto, R. (2022). Dampak Pembangunan Sentra Ikm Menggunakan Dana Alokasi Khusus (Dak) Terhadap Banyaknya Industri Kecil Menengah Di Indonesia. Jurnal Acitya Ardana, 2(2), 238–255. https://doi.org/10.31092/jaa.v2i2.1836

Mali, M. H., Dethan, M. A., & Denu, Y. (2022). Analisis penentuan harga pokok produksi sebagai dasar penetapan harga jual dengan pendekatan Full Costing (Studi kasus Meubeul Murah Jepara Group, Toro, Kabupaten Belu). Nautical : Jurnal Ilmiah Multidisiplin Indonesia, 1(7), 592–599. https://doi.org/10.55904/nautical.v1i7.417

Maslikah, S., Saskara, I. A. N., & Jember, I. M. (2018). ANALISIS EKONOMIS KELAPA DALAM DI KECAMATAN MENDOYO KABUPATEN JEMBRANA. E-Jurnal EP UNUD, 7(11). https://doi.org/10.17509/tegar.v1i1.8686

Median, S., Fauji Fakultas Ekonomi dan Bisnis, R., Studi Manajemen, P., Buana Perjuangan Karawang, U., Jl HSRonggo Waluyo, K., Timur, T., & Barat, J. (2023). Analisis Perbandingan Perhitungan Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Full Costing dan Variable Costing dalam Menentukan Harga Jual Pada UMKM. Journal of Trends Economics and Accounting Research, 4(1), 73–83. https://doi.org/10.47065/jtear.v4i1.878

Mulyadi, M. (2015). Akuntansi Biaya (5th ed.). UPP STIM YKPN.

Ramdaniyati, S. (2022). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Dengan Metode Full Costing Dan Variable Costing Dalam Menentukan Harga Jual. Jurnal Ilmiah Ekonomi Manajemen Akuntansi Dan Bisnis, 1(2), 28–35. https://repository.unja.ac.id/37017/%0Ahttps://repository.unja.ac.id/37017/4/Bab 1.pdf

Rosdiana, Y. M., Iriyadi, I., & Wahyuningsih, D. (2020). Pendampingan Peningkatan Efisiensi Biaya Produksi UMKM Heriyanto Melalui Analisis Biaya Kualitas. Jurnal Abdimas Dedikasi Kesatuan, 1(1), 1–10. https://doi.org/10.37641/jadkes.v1i1.311

Safitry, S. E., & Muntiah, N. S. (2022). Perhitungan Harga Pokok Produksi dengan Metode Full Costing dan Activity Based Costing. ISOQUANT : Jurnal Ekonomi, Manajemen Dan Akuntansi, 6(2), 227–237. https://doi.org/10.24269/iso.v6i2.1319

Sugawa, S. I., Ilat, V., & Kalalo, M. (2018). Analisis Perbandingan Harga Pokok Produksi Dengan Metode Full Costing Dan Metode Activity Based Costing Dalam Menetapkan Harga Jual Ruko Pada Pt. Megasurya Nusalestari. Going Concern : Jurnal Riset Akuntansi, 14(1), 164–174. https://doi.org/10.32400/gc.13.04.20947.2018

Downloads

Published

2024-10-19