POTENSI DAN STRATEGI PENGEMBANGAN PETERNAKAN AYAM KAMPUNG DI KOTA PADANG PROVINSI SUMATERA BARAT

Authors

  • Fikya Juanda Fikya Juanda Program studi ilmu peternakan, fakultas peternakan, universitas Andalas, Padang, Indonesia
  • Arfa'i Fakultas Peternakan, Universitas Andalas, Padang
  • Husmaini Fakultas Peternakan, Universitas Andalas, Padang

DOI:

https://doi.org/10.37090/jwputb.v7i1.738

Abstract

Food independence is a reference for a country in solving various problems related to the availability of the necessities of life for people who do not depend on other countries, especially the livestock sector. Prioritizing the development of local livestock such as native chickens as producers of food products of animal origin, able to answer challenges in the world of animal husbandry as it is today. This study aims to: (1) conduct an analysis of the factors that influence the development of free-range chicken in the city of Padang, (2) provide an alternative strategy based on the potential of the city of Padang for a better free-range chicken development effort. This research was conducted by conducting surveys and direct observations at the research site. The research was carried out in three stages: 1) Identifying and analyzing external factors from the free-range chicken development effort, 2) Identifying and analyzing the internal factors of the free-range chicken development business, and 3) Creating alternative strategies for the development of free-range chicken livestock in the city of Padang. From the results of the study, it is known that the city of Padang has a carrying capacity index of 9.2 which means that it is included in the category of good carrying capacity for the development of free-range chicken businesses.

Keywords: Strategy, Native Chickens, Carrying Capacity Index

References

Alam, A., Dwijatmiko, S., dan Sumekar, W. 2014. Motivasi Peternak Terhadap Aktivitas Budidaya Ternak Sapi Potong di Kabupaten Buru Provinsi Maluku. Jurnal Agromedia. 32 (2), 75-89.

Asnawi, Aslina., dan Hastang. 2015. Pengaruh Karakteristik Peternak Sapi Potong Dengan Keterlibatan Mereka Dalam Kelompok Tani/Ternak Di Pedesaan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan. 4 (2), 76. Universitas Hasanuddin, Makassar.

Badan Pusat Statistik. 2021. Padang Dalam Angka 2020. Badan Pusat Statistik Kota Padang.

Badan Pusat Statistik. 2021. Sumatera Barat Dalam Angka 2020. Badan Pusat Statistik Provinsi Sumatera Barat.

Dinas Pertanian. 2021. Rumah Tangga Pemelihara Ternak Unggas Per Kecamatan Tahun 2020. Dinas Pertanian Kota Padang.

Direktorat Jenderal Peternakan dan Kesehatan Hewan. 2015. Pedoman Pelaksanaan Kelembagaan Peternak. Ditjen Peternakan dan Kesehatan Hewan, Jakarta.

Hakim, Lathif., dan Irawan, I. A. 2019. Strategi Membangun Kemandirian Pangan Nasional Dengan Meminimalisir Impor Untuk Kesejahteraan Masyarakat. Jurnal Ilmiah Manajemen dan Bisnis. 3 (3), 209-210. DOI: http://dx.doi.org/10.22441/indikator.v3i3.7459.

Haryono., B. Tresnamurti dan C. Hidayat. 2012. Prospek Usaha Ayam Lokal Mengisi Pangsa Pasar Nasional. Prosiding Workshop Nasional Unggas Lokal. Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan. Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Kementrian Pertanian, Jakarta.

Hutapea, A., Rosalina, A. M. Koleangan., dan Ita, P. F. Rorong. 2020. Analisis Sektor Basis dan Non Basis serta Daya Saing Ekonomi dalam Peningkatan Pertumbuhan Kota Medan. Jurnal Bekala Ilmiah Efisiensi, 20 (3), 5-6.

Makatita, J. 2014. Tingkat Efektivitas Penggunaan Metode Penyuluhan Pengembangan Ternak Sapi Potong di Kabupaten Buru Provinsi Maluku. Agromedia. 32 (2).

Maryam dkk. 2016. Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Penentu Pendapatan Usaha Peternakan Sapi Potong (Studi Kasus Desa Otting Kab. Bone). Jurnal Ilmu dan Industri Peternakan. 3 (1).

Setiawan, W., M, Herawati., dan US, Abdurrahman. 2019. Peta Saluran Pemasaran Ayam Kampung di Kecamatan Kalirejo Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Wahana Peternakan, 3 (1), 40. Universitas Tulang Bawang, Lampung.

Suprijatna, E., D. Sunarti., U. Atmomarsono dan W. Sarengat. 2012. Kesiapan Bahan Pakan dalam Mendukung Pengembangan Unggas Lokal. Prosiding Workshop Nasional Unggas Lokal. Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan. Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Kementrian Pertanian, Jakarta.

Triyanto., Rahayu, E. S., dan Purnomo, S., H. 2018. Analisis Daya Dukung Wilayah Pengembangan Sapi Potong di Kabupaten Gunungkidul. Prosiding Seminar Nasional Peran Keanekaragaman Hayati Untuk Mendukung Indonesia Sebagai Lumbung Pangan Dunia. 2 (1), D-19. Universitas Sebelas Maret. Surakarta.

Yusdja, Y. dan N. Ilham. 2006. Arah Kebijakan Pembangunan Peternakan. Pusat Analisis Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian Departemen Pertanian, Bogor.

Downloads

Published

08-03-2023

How to Cite

Fikya Juanda, F. J., Arfa’i, and Husmaini. “POTENSI DAN STRATEGI PENGEMBANGAN PETERNAKAN AYAM KAMPUNG DI KOTA PADANG PROVINSI SUMATERA BARAT”. Wahana Peternakan, vol. 7, no. 1, Mar. 2023, pp. 14-21, doi:10.37090/jwputb.v7i1.738.