Antibakteri Fraksi Kloroform Bawang Putih Tunggal (Allium Sativum L.) Terhadap Staphylococcus Aureus Dan Escherichia Coli Serta Penentuan Senyawa Aktifnya Dengan Gc-Ms
DOI:
https://doi.org/10.37090/jfl.v12i2.970Abstract
Single garlic is one plant that has antibacterial properties. Compounds that act as antibacterial are flavonoids, saponins and allicin.The aim of this study was to prove the antibacterial activity of a single bulb garlic ethanol fraction and to find out the active compound agent which acts as an antibacterial against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. The single bulb garlic extraction process was carried out by maceration method using 96% ethanol solvent, the extract continued with the fractionation process with ethanol, n-hexane and chloroform solvents. Antibacterial activity testing used paper disc method with a concentration of 15%, 30%, 45%, 60%, 75% and 90%, chloramphenicol positive control and aquadest negative control. Antibacterial test results the largest single bulb garlic ethanol fraction was at a concentration of 90% with a inhibition zone diameter of 8.32 in S. aureus and 9.08 in E. coli. Test the compound content using the GC-MS (Gas Chromatography-Mass Spectrometry) method. The results of the antibacterial test were the largest single garlic chloroform fraction at a concentration of 90% with an inhibition zone diameter of 8.32 in S. aureus while 9.08 in E. coli. GC-MS test results obtained organosulfur DATS compound (Dialyl trisulfide).
Keywords: Allium Sativum L., Staphylococcus aureus, Escherichia coli, GC-MS
References
Kulla PDK. Uji Aktivitas Antibakteri dari Ekstrak Bawang Lanang (Alliumsativum L.) terhadap Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Universitas Sanata Dharma Yogyakarta; 2016.
Salim H hardana utama. Pengaruh Aktivitas Antimikroba Ekstrak Bawang Putih (Allium sativum L) terhadap Bakteri Gram Positif (Staphylococcus aureus) dan Gram Negatif (Escherichia coli) Secara Invitro. Universitas Lampung; 2016.
Amin S. Uji aktivitas antioksidan umbi bawang lanang (Allium sativum) terhadap radikal bebas DPPH (1,1-Difenil-2-Pikrihidrazil). 2015;13:124–9.
Yulianingsih I.2016. Studi Etno farmasi penggunaan tumbuhan obat oleh Suku Tengger di Kabupaten Lumajang, JawaTimur. Jurnal Pharmacy. 13(01):10-20.
Untari I. Bawang Putih Sebagai Obat Paling Mujarab Bagi Kesehatan. 2010;7:547–54.
Agnesa OS, Susilo H, Lestari SR. Aktivitas Imunostimulan Ekstrak Bawang Putih Tunggal Pada Mencit yang diinduksi Escherichia coli. Pharmaciana. 2017;7(1):105–12.
Wati N. Fraksi Etanol Umbi Bawang Putih Tunggal sebagai Antibakteri Terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli dengan Bioautografi. Universitas Tulang Bawang; 2019.
Cahyo suparinto R 1k Ibrahim Malang; 2016.
Hernawan U. Senyawa Organosulfur Bawang Putih ( Allium sativum L .) dan Aktivitas Biologinya Review : Senyawa Organosulfur Bawang Putih ( Allium sativum L .) dan Aktivitas Biologinya. 2014;(April).
Ir.setijo pitojo DZ. Tanaman bumbu dan pewarna nabati. 2002. 36-37 p.
Schlegel H.G. Mikrobiologi umum Jakarta: Gajah Mada University press; 1994. 96-97-218 p.
Warsa U.C Buku ajar mikrobiologi umum Jakarta: Direktorat Jendral Pengawasan Obat dan Makanan; 1994. 34-35
Bennet P, Brown M, Sharma P. 2012. Clinical Pharmacology. London : Elsevier.
Jawetz, Melnick dan Adelberg's. Mikrobiologi Kedokteran. Ed I. Jakarta; Salemba Medika; 1995.
Ganiswarna S.D. Farmakologi dan Terapi. Ed IV. Jakarta : Pt. RajaPersada; 1988.
Davis WW and T. S. Disk plate methods of microbiological antibiotic assay. J. mikcrobiology; 1971. 659-665 p.
Departemen Kesehatan Republic Indonesia. Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat. Direktorat jendral Pengawasan Obat dan Makanan. Jakarta; 2000. 3,10 -1
Agoes G. Teknologi bahan alam (edisi revisi perluasan). Bandung ITB; 2009. 14p.
Harbone JB. metode Fitokimia Penuntun Cara Modern Menganalisa Tumbuhan. Bandung : Penerbit ITB; 1987.
Basori Achmad, Suaniti MN, DKK. Pengembangan Metode Gc-Ms Untuk Penetapan Kadar Acetaminophen Pada Spesimen Rambut Manusia Jurnal Biosains Pascasarjana Vol. 18 (2016).
I M.A. G. Wirasuta, I.Y.J. Wage, C.I.T.R. Dewi, N.M.N.P. Dewi, N.K.A. Julianty, I G.L.B. Wirajaya, N.M.W. Astuti. Optimasi Sistem GC-MS dalam Analisis Minyak Atsiri Daun Sirih Hijau (Piper betle L.) Program Studi Farmasi, FMIPA, Universitas Udayana Jurnal Pharmascience, Vol
Yuniastuti Katria, Ekstraksi dan Identifikasi Komponen Sulfida pada Bawang Putih (Allium sativum L.); UNNES 2006